De F-trein in Brooklyn, Coney Island station

Van New Jersey naar New York

Posted on Posted in Expatverhalen uit Amerika, NYC

Van New Jersey naar New York

Voor één keer heb ik geluk, ik hoef niet lang te wachten en mijn bus stopt mooi op tijd aan de halte. Ik woon in wat ze noemen het ‘Brooklyn van New Jersey’, maar om naar het echte Brooklyn te gaan kan ik helaas geen metro nemen. Ik moet de bus nemen.

De New Jersey Transit biedt me echter geen rechtstreekse verbinding naar New York City aan, dus neem ik de Decamp bus: een privémaatschappij. Hoewel dit luxueuzere bussen zijn en de halte vlak voor mijn deur is, is de bus zelden op tijd. Dat is dan het nadeel van een privémaatschappij, zij hoeven zich niet te verantwoorden.

 

NJ Transit en Decamp Bus op de Turnpike met NYC skyline op de achtergrond
NJ Transit en Decamp Bus met NYC skyline op de achtergrond

 

Het mooiste zicht op New York? Vooraan in de bus!

Meestal koop ik op voorhand een tienrittenkaart. Hier in New York betekent dat dat je 10 aparte kleine kaartjes krijgt tegen een kortingstarief. Voor deze rit heb ik echter geen kaartjes meer, maar gelukkig kan je ook cash betalen. Hoewel ik bij één van de laatste haltes onderweg naar NYC behoor, stap ik op in een lege bus. Ik neem de bus vlak voor de avondspits begint. De buschauffeur staart naar mijn $20-briefje.

“Don’t you have anything smaller than that?”

– “No, sorry.”

Ik had wel nog enkele $1 briefjes zitten, maar daarmee zou ik het niet redden. De chauffeur geeft me al $2 terug en zegt dat ik de rest onderweg zal krijgen.

Ik neem plaats vooraan in de bus, mijn favoriete plek. Niet alleen omdat ik snel wagenziek wordt en zo beter de weg kan volgen, maar ook voor het zicht. Wanneer je vanuit New Jersey naar New York City rijdt heb je bijna continu een prachtig zicht op de skyline van New York. Eerst zie je de topjes van de One Tower en de Empire State Building piepen en dan volgt de rest. Ik woon nu bijna twee jaar in Amerika, maar dit zicht geeft me nog altijd vlinders in mijn buik.

 

Zicht op NYC van de meadowlands
Zicht op NYC vanuit de Meadowlands © Lulu Maximus

 

De Meadowlands

Mijn favoriet stukje weg is wanneer we langs de Meadowlands rijden. Het is een nog vrij uitgestrekt gebied waar allerlei rivieren samenkomen en waar er een moerasgebied ontstaan is. Of het nog lang een stukje ongerepte natuur zal blijven is maar de vraag. Vlakbij vind je bijvoorbeeld het gigantische Metlife Stadium (jep, het stadium van de New Yorkse Giants én de Jets ligt in New Jersey), een paardenrenbaan en expo-hallen. Het zicht van de New Yorkse skyline over de Meadowlands is vooral adembenemend mooi wanneer de avond valt. Vooral tijdens de koude wintermaanden straalt het ranke riet een prachtige gouden gloed uit.

 

Schilderij 'Meadowlands View of NYC' door Gary Godbee
Schilderij ‘Meadowlands View of NYC’ door Gary Godbee

 

De Port Authority Bus Terminal

Onderweg stappen er nog enkele passagiers op en even later krijg ik zoals beloofd mijn $10 terug. De bus brengt mij naar de Port Authority Building waar niet alleen alle bussen vanuit New Jersey aankomen, maar ook bussen van verdere plaatsen zoals Boston, Connecticut en Toronto. Daarnaast tref je ondergronds ook zowat alle metrolijnen van New York City aan. Vlakbij Times Square gelegen maakt dit de ideale vertrekplaats om NYC te verkennen!

In de grote busterminal fris ik me eerst even op in de gratis toiletten. Er zijn ook enkele winkeltjes en kleine snack-zaakjes die me vaak afleiden. In het midden van de grote hal spot ik algauw 2 Amerikaanse militairen. Ze zijn gepakt en gezakt met alles wat ze hebben, dikke camouflage-pantsers aan en wapens in de hand. Hierdoor springen ze meteen in ’t oog. Mensen die de busterminal voor het eerst bezoeken merken de militairen zeker op. Daar ik ze echter zo gewoon ben, loop ik ze straal voorbij richting Starbucks. Ik heb ’t namelijk wat koud en wil me opwarmen.

 

 

Geen Chestnut Praline Latte

Ik vloek een beetje omdat het kerstseizoen voorbij is, want nu kan ik mijn favoriete Chestnut Praline Latte niet meer bestellen.

“A tall latte please.”

-“Name?”

“Nina”

Jawel, wanneer ik in Amerika naar de Starbucks ga, heet ik niet meer Davinamaar Nina. Om één of andere reden onthouden kinderen enkel ’t laatste deel van mijn naam waardoor ik op heel wat zomerkampen of door mijn au-pair kindjes in Australië bijvoorbeeld algauw Nina wordt genoemd. Hoewel de naam Davina niet onbekend is in de V.S., komt de naam ook hier niet vaak voor en heb ik al de meest gekke dingen op mijn koffiebeker zien staan. Zélfs wanneer ik het spel! Nina bleef een beetje bij mij hangen, maar het is vooral een eenvoudige naam dat zonder problemen op de bekende Starbucks koffiebeker genoteerd wordt.

Ik weet niet precies wat het is, maar een Starbucks koffie smaakt écht zoveel beter in Amerika. 

In principe hou ik er niet van om eten of drinken al wandelend te consumeren. Toch vraag ik mijn coffee on the go opdat ik deze onderweg kan opdrinken. Niets fijner in de winter om je in de kille ondergrondse metro op te warmen aan een warme koffiebeker.

 

pinguïns in mozaïek
Mozaïek op N-R-W-metrolijn, 5th Avenue & 59th Street

 

Zoals een echte New Yorker

Gezien er talloze metro’s in Port Authority passeren lijkt het ondergronds soms op een echte mierennest met allerlei tunnels en gangen. Ondanks de drukte loop ik toch blindelings naar mijn metrolijn en sip ik intussen van mijn koffie.

Op het perron vraagt iemand me nog de weg.

How do I get to Central Park, please? ” 

– “This is a downtow-train, you need to go uptown, take the C or the 1.”, zeg ik zonder nadenken.

De vrouw dankt me honderden keren en vervolgt haar weg. Stiekem voel ik me een beetje trots, daar op het perron van de E-trein, met m’n Starbucks-koffie in de hand. Ik kon gewoonweg antwoorden op haar vraag! En van alle mensen op het perron vroeg ze dit überhaupt aan mij!

Zou ik er als een New Yorker uit zien?

 

 

Tschüss, Davina

14 thoughts on “Van New Jersey naar New York

  1. Cool!! Ik wil zoooo graag naar Amerika. Als ik mazzel heb, ga ik volgend jaar, ik heb er vrienden wonen, die ik graag wil zien en als ik er dan toch ben, begin ik maar met New York. 😉
    Ik ben nu ook heel benieuwd naar de Amerikaanse starbucks. En wat betreft je naam, grappig. Ik heet Tebrina, wat zeer weinig voorkomt en waardoor ik mijn naam altijd 10 keer moet zeggen, vandaar dat ik al de helft van mijn leven doorga als “Tub” wat ook handig is voor Starbucks, hoewel ze zelfs dat kunnen vernachelen, haha!
    Leuk om even mee te mogen genieten van je leven in The US. 😃

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge