Kleur je dag!

Posted on Posted in Expatverhalen uit Amerika

Daar ik wacht op een werkvergunning is er de laatste tijd wat extra tijd over.

Er natuurlijk het huishouden, op ’t moment van schrijven zitten er bijvoorbeeld 3 wasmachines in. Jep, TEGELIJK. Het voordeel om over een soort miniwasserette te beschikken in je kelder. Wel duimen dat er niemand anders in ons appartementsblok zin heeft om een wasje te draaien. Het is waarschijnlijk niet echt toegelaten om alle wasmachines in gebruik te nemen. Achja, zoals ze hier zeggen: “If you don’t risk it, you don’t get the biscuit!” (“Als je je niet riskeert, krijg je het koekje niet!”.)

Verder is er ook nog het verkennen van cute little Lodi, iets dat de laatste tijd vlotter verloopt met onder andere het spelen van Pokémon Go. Zo ontdekten we dat er achter het gebouw van de politie en de bibliotheek een groot park schuilt met tennisvelden, voetbalvelden, basketbalvelden, een klein amfitheater voor optredens, een pad om te joggen, speeltuinen, enz.. En niet te vergeten, niet ver van ons deur is er New YorkAltijd genoeg te doen daar.

 

Ingekleurde tekening portret vrouw met weelderig haar, in het haar andere tekeningen

 

Ik heb echter een beetje last van een soort Peter Pan syndroom en doe niets liever dan gewoonweg kleuren. Vroeger tekende ik zelf heel graag, maar het lijkt wel of ik dat verleerd ben. Het voelt bijna net hetzelfde aan als een taal onderhouden, als je het even niet meer doet… Verdwijnt het.

Daarom hou ik wel van het gigantische gamma aan volwassenkleurboeken dat nu beschikbaar is. Je kan vrij brainless, onstpannen, prentjes inkleuren. Je hoeft er geen genie voor te zijn of zelf te beschikken over honderden creatieve ideeën, maar je kan wel creatief aan de slag gaan. Helemaal brainless is het eigenlijk ook weer niet. Er gaat bij mij toch nog heel wat denkwerk vooraf aan de kleurpatronen. Het moet toch op iéts trekken, niet waar?

 

Ingekleurde tekening met bomen
Kleurplaatje ingekleurd door mezelf. Dat waren verdomd veel blaadjes by the way!

 

Eén van de beste quotes die ik las?

Door te kleuren verbind je je met de motieven en de kleuren. Ik noem het wel eens hersenmassage, het is ontzettend ontspannend. Greet Haasnoot

Heel wat mensen die het doen zeggen vaak dat het één van de beste manieren is om te onthaasten, om je gedachten even op een ander spoor te zetten. Voor velen zelfs een steun tegen depressie. Hersenmassage dus.

Soms raak ik wel eens nerveus bij het kleuren. Eens ik in gedachten heb hoe ik wil dat het er uit zal zien kan ik vaak niet meer stoppen tot de tekening af is. Of ik word gefrustreerd omdat ik per ongeluk iets inkleurde in een kleur waarmee ik dan toch niet helemaal tevreden ben. Het is iets waar nog een beetje werk aan is, het loslaten van dat soort gevoelens.

Gelukkig kan ik heel wat emoties kwijt in de tekeningen. Heb ik een treurige dag? Wel, dan kleur ik in donkere enge koude kleuren. Het liefst van al maak ik echter gebruik van de felle warme kleuren. Zelfs als ik in een mindere bui ben lijkt het wel alsof ik mezelf op deze manier kan opvrolijken.

 

Tekening met bloemen gedeeltelijk ingekleurd

Zelfde tekening met bloemen ingekleurd

 

Ik heb zelfs een foto genomen van bovenstaande ingekleurde tekening, één van mijn favoriete tekeningen! Deze heb ik momenteel als achtergrond staan op mijn gsm. Telkens als ik mijn gsm aan doe verschijnt er een lach op mijn gezicht!

Ook zin om te kleuren? In België was ik ook al aan het kleuren en erg tevreden van deze reeks:

In deze reeks zijn de tekeningen net iets gedetailleerder en dus een grotere uitdaging dan het kleurboek dat ik nu heb. Daarenboven lopen de tekeningen helemaal tot de naad van het boek. Soms een beetje vervelend bij het inkleuren, maar persoonlijk vind ik het wel een stuk mooier. Er zijn namelijk ook kleurboeken die het plaatje in het midden plaatsen met er rond een witte rand waardoor je zelf je tekening moet afwerken of lelijke uitlopers van het inkleuren ziet.

TIP: Gebruik een latje om dit te vermijden of teken zelf een kader rond je tekening.

 

Ingekleurde tekening met 'vlekken' buiten de kantlijn

 

Zoals je in bovenstaande foto kan zien is er bij het boek dat ik nu heb een witte rand rond de tekening. Handig is dat deze tekeningen makkelijk kunnen uitgescheurd worden. Als je wil kan je ze dus inkaderen. Het blijft in vele gevallen echter een pagina niet veel groter dan een A4.

TIP: Plak je tekening op een groter wit blad of een leuke achtergrond en kader de tekening in. Véél indrukwekkender. Zoals het voorbeeld hieronder.

 

Duinen-Kleurboekje-Brandnetel-Meneer-Kulk
© Mnr.Kulk – kleurboekvoorvolwassenen.nl

 

Je kan ook variëren in materialen. In de tekening hierboven is de achtergrond bijvoorbeeld ingekleurd met krijt. Denk ook aan wasco’s, aquarelpotloden, stiften, … Hou wel rekening met het soort papier van je kleurboek. Dit is niet altijd geschikt voor al deze materialen. De tekening hierboven is overigens ingekleurd door Mnr.Kulk, een 88-jarige man die dit “de beste remedie tegen ouderdomsdepressie!” vindt.

Ik denk er ook over om onderstaand boek te kopen, eens iets anders dan de bloemen of geometrische patronen:

Al moet ik hier dan wel betere kleurpotloden vinden. Er is echt waar ongelofelijk veel verschil in de kwaliteit van kleurpotloden. Bij de goedkopere versies maakt ’t niet uit hoe hard je ook duwt, er lijkt bijna niets uit te komen. Een vlak goed inkleuren zonder nog een streepje wit te zien is erg moeilijk met kleurpotloden van mindere kwaliteit.

TIP: Investeer in degelijk materiaal!

 

Ingekleurde lieveheersbeestjes op bloemen

Voorlopig kleur ik met stiften. Het kleurboek dat ik nu heb is eigenlijk nogal religieus getint en heeft na elke tekening een Bijbelcitaat. Daar hecht ik persoonlijk niet veel belang aan, dus vind ik het niet erg dat de stift door komt op de achterkant van de pagina. De meeste kleurboeken hebben echter tekeningen aan beide kanten van het papier waardoor je dus beter met kleurpotloden aan de slag gaat.

 

Ingekleurde paradijsvogel

 

Kleur drukt uit zichzelf iets uit, dat kan men niet missen, daar moet men gebruik van maken. Wat mooi doet, werkelijk mooi – is ook juist. – Vincent Van Gogh

Heeft dit ook kleurkriebels bij jou opgewekt? Leuk! Ik ben nogal nieuwsgierig van aard, dus deel gerust jouw tekeningen via deze pagina of mijn Facebookpagina!
 Kleurpotloden

Tschüss, Davina

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge