Canal du Lachine

Fietsen langs de oevers van Canal du Lachine in Montréal

Posted on Posted in Canada

Op verkenning in Montréal

Ik word alleen wakker in een veel te groot hotelbed. ’t Ventje is al weg naar zijn werk, maar ik heb me heerlijk lang uitgeslapen. Ik open de gordijnen en kijk naar beneden, de kleurrijke vlaggen in Rue Sherbrook Ouest trekken mijn aandacht. Deze straat herbergt niet alleen mijn hotel, maar ook heel wat kunstgalerijen en musea. Zelfs buiten is er heel wat kunst te zien in deze buurt. Het is er fijn wandelen in dit ‘buitenmuseum‘.

 

'Le mort de Steve Jobs' voor het McGill College, Rue Sherbrook, Montréal
‘Le mort de Steve Jobs’ voor het McGill College

 

De Bixi-fiets, een handig fietsdeelsysteem

Vandaag besluit ik echter niet te wandelen, maar te fietsen. Om de hoek van mijn hotel vind ik een Bixi-station. Bixi is een fietsdeelsysteem. De naam verwijst overigens naar de samentrekking bycicle en taxi. Wie al Londen, Melbourne of grote steden in de VS en Mexico bezocht, zal dit systeem misschien herkennen. Want na Montréal veroverde de fiets ook de harten van andere grote steden.

 

Bixi-fietsen Montréal

 

In Montréal kan je voor zo’n €3,5 een Bixi voor 24u huren. (Opgelet: voorlopig enkel mogelijk om met kredietkaart te betalen.) Enige voorwaarde is dat je rit niet langer dan een halfuur duurt. Om het halfuur moet je de fiets dus terug in een Bixi-station plaatsen. Je kan gerust dezelfde fiets opnieuw uit het station halen om weer verder te rijden. Is er geen plaats meer in een station, maar de deadline nadert? Geen probleem! Je kan 15min. extra tijd bijvragen opdat je tijd hebt om naar het volgende dichtsbijzijnde Bixi-station te rijden. Met zo’n 500 stations in Montréal is het vaak niet ver rijden naar het volgende station. Je kan de kaart met stations op de website bekijken of via de Bixi-app. 

Fietsostrade in downtown Montréal

De meeste Bixi-stations bevinden zich op goed uitgekiende plaatsen. Heel wat van deze laadstations zijn vlakbij de metro te vinden of bij eerder toeristische plaatsen. Mijn Bixi brengt me via de Boulevard de Maisonneuve Ouest naar Avenue Atwater. In het centrum van Montréal is het vrij druk met grote lanen. Het is niet aangeraden om in om het even welke straat met de fiets te rijden. Check daarom deze kaart om op voorhand je route uit te stippelen. Downtown Montréal biedt namelijk verschillende straten met ruime fietspaden die je op een veilige manier naar je bestemming leiden. De Boulevard de Maisonneuve Ouest is hier een mooi voorbeeld van.

 

Boulevard de Maisonneuve Ouest - fietsostrade - Montréal

 

Ondanks dat ik het een beetje jammer vind dat ik hierdoor niet in de kunstzinnige Rue Sherbrook Ouest kan blijven, ben ik erg verheugd met het fietspad op de Boulevard de Maisonneuve Ouest. Het gaat vlot op deze ‘fietsostrade’, enige wat me af en toe tegenhoudt zijn de verkeerslichten. Een andere reden waarom mijn ritje op wieltjes loopt (pun intented), is het feit dat dit stuk erg bergaf gaat.

Op Avenue Atwater vind ik het zo stijl dat ik toch maar ga remmen. Een andere fietser denkt daar anders over en raast me als een hazewind voorbij. Al moet ook hij algauw naar z’n remmen grijpen wanneer het licht op rood springt. Zijn petje op zijn hoofd verwachtte deze stop niet en waait terug naar boven. De fietser moet verzucht terug fietsen om zijn petje op te halen dat mij voorbij vliegt. Zo kruisen we elkaar terug en lig ik weer voorop.

Marché Atwater

In de buurt van de Atwater markt vind ik een Bixi-station waar ik mijn fiets achter laat. Deze gezellige overdekte markt is één van de kleinere markten die Montréal te bieden heeft. Niettemin vind je er een gevarieerde keuze aan verse groenten en fruit, eetstandjes, bakkers, beenhouwers en favoriet bij de Canadezen: kaas-en melkproducten.

 

Marché Atwater - fietsen in Montréal
Marché Atwater

 

Ik bezoek de markt in de late namiddag waardoor de drukte best meevalt. Daar ik net voor mijn fietsrit in m’n hotel iets gegeten heb, heb ik niet meteen honger. Toch kost het me veel moeite om me niet te laten verleiden door de heerlijke geuren op de markt.

 

Marché Atwater

 

La Place du Marché

Tegenover de markt ligt La Place du Marché, een publieke ruimte in de zomerperiode. Volwassenen kunnen er barbecueën en boeken lezen, terwijl de kleinsten kunnen ravotten in een zandbak en met waterbanen kunnen spelen.

 

La Place du Marchés - Atwater

 

Er is heel wat ambiance op het pleintje. Je ziet er toeristen en locals naast elkaar, genietend van het zonnetje en de live muziek. Er staat namelijk ook een piano waar iedereen zijn gang kan gaan. Al luister ik even verderop liever naar de man met z’n accordeon. Ik neem plaats op één van de bankjes om te genieten van de sfeer en het uitzicht over het water. Achter het pleintje ligt namelijk het Canal du Lachine.

 

La place du Marché - Canal du Lachine - Montréal

 

 

Aan het water ligt een mooie boot aangemeerd, het is een cocktaillounge. Helaas is deze nog niet open waardoor ik niet op de Canal Lounge kan. Ik besluit om terug naar het Bixi-station te gaan en mijn weg verder te zetten langs het water.

 

Canal Lounge - Canal du Lachine - Montréal

 

Fietsen langs de oevers van Canal du Lachine

Via de voetgangers-en fietsersbrug steek ik het kanaal over en beland ik in het Parc du Canal du Lachine. Er is een mooi fietspad omgeven door bomen en ander groen dat vlak naast het kanaal loopt. Het fietspad volgt het kanaal zo’n 14,5km en ligt er al sinds 1977, waardoor het één van de oudste fietsroutes van Montréal is. Hoewel de route dicht bij het oude en nieuwe stadscentrum van Montréal loopt, is het er een stuk rustiger. Het contact met de natuur maakt het één van de favoriete fietsroutes van de Canadezen.

 

Fietspad aan Canal du Lachine

 

Het is heerlijk fietsen langs het water. Het is best warm en het water zorgt voor een aangenaam briesje. De Bixi-fiets is in topconditie en ik rijd onbelemmerd verder langs het mooie pad.

 

Fietsen langs Canal du Lachine in Montréal

 

Af en toe houd ik even halt om de omgeving in me op te nemen. Om de zoveel tijd zijn er rode Adirondackstoelen te zien. Ze kijken telkens uit op unieke gebouwen of mooie vergezichten. De stoelen zijn dus de perfecte halte om even te verpozen langs Canal du Lachine.

 

Rode adirondackstoelen langs Canal du Lachine

 

Oog in oog met het industriële verleden langs Canal du Lachine

Canal du Lachine werd in 1825 gebouwd opdat de schepen makkelijker de watervallen en stroomversnellingen van Lachine konden ontwijken. Bovendien lagen er heel wat fabrieken langs het kanaal, wat het eenvoudiger maakte om deze te bevoorraden. Eind jaren ’60 gebruikten de meeste schepen een andere route waardoor het kanaal in ongebruik raakte.

 

Grain silos - graansilo's - Canal du Lachine
Graansilo’s aan Vieux Port aan Canal du Lachine

 

Begin jaren 2000 werd het kanaal opnieuw geopend voor pleziervaart, iets wat duidelijk te merken was bij mijn fietstocht. Niet alleen zie je nog restanten van oude fabrieken, maar valt er onderweg ook heel wat te leren over het kanaal zelf. Zo is de Saint-Gabriel-sluis één van de hoogtepunten van Canal du Lachine. Wacht even tot er enkele bootjes voorbij komen om de sluis in actie te zien!

 

Ecluse Saint-Gabriel - sluis - Canal du Lachine

 

Farine Five Roses 

Het fietspad aan Canal du Lachine brengt je langs erg diverse plaatsen. Je rijdt niet alleen door mooie groene parken, maar je wordt ook ondergedompeld in de industriezone. De omgeving is ontzettend intrigerend, zelfs de lelijke industriekantjes dragen bij aan een mooie buurt.

 

Oude stalen brug aan Canal du Lachine

 

Op de fiets aan Canal du Lachine, industriezone

 

Vooral de fabriek Farine Five Roses springt in het oog. Het is een bekend beeld in Montréal, de rode neonlichten zijn van ver te zien over de hele stad. De bloemfabriek staat er al sinds eind jaren ’40. Ondanks het feit dat de fabriek intussen is overgenomen en bovendien een nieuwe naam draagt, staan de grote rode letters nog steeds overeind. Dit dankzij de smeekbedes van de bevolking van Montréal die het vertrouwde zicht van Farine Five Roses niet konden missen.

 

Farine Five Roses - Montréal

 

Marché des éclusiers

Bijna een halfuur later zoek ik opnieuw een plek om mijn Bixi te stationeren. Ik beland aan Vieux-Port waar er wederom een heel sluizenstelsel te zien is. Marché des éclusiers is een mini-marktje met verschillende eet-en drankgelegenheden aan het water. Ik les mijn dorst met een glas Despajito, een cocktail genoemd naar de zomerhit van het jaar op basis van Sivo Framboise, vlierbloesemsap, limoen, munt, soda en rabarber.

 

Despajito cocktail aan Marché des éclusiers

 

De cocktail smaakt écht naar de zomer. Op het terras van Marché des éclusiers kijk ik naar de bootjes die de sluizen doorkomen terwijl ik van mijn cocktail sip. Wat verder trekt een groot oud vrachtschip de aandacht. Het heeft een nieuwe bestemming gekregen en is nu een sauna en wellnesruimte geworden. Voor een sauna is het nu te heet, maar het lijkt me een zalig adresje om in de winter eens uit te proberen.

 

Bota, wellnesboot aan Canal du Lachine

 

Tijdens de winter kan het namelijk goed sneeuwen in Montréal. De Bixi-fietsen en de fietspaden langs Canal du Lachine zijn om die reden overigens enkel toegankelijk van midden april tot en met midden november.

 

Vieux-Port, eindhalte van mijn fietsroute

Hoewel er nog heel wat meer te beleven valt langs Canal du Lachine zit mijn dag er bijna op. Ik wandel nog wat rond in de oude haven van Montréal om uiteindelijk opnieuw een Bixi-fiets van stal te halen. Via het oude stadscentrum ga ik richting downtown Montréal waar ik moe maar voldaan terugkeer naar mijn hotel.

 

 

 

 

Tschüss, Davina

7 thoughts on “Fietsen langs de oevers van Canal du Lachine in Montréal

    1. Dankjewel Lizzie! Ik vond het er echt heerlijk om te fietsen! Ik vind het ook een enorm fijne manier om een stad te ontdekken, maar niet elke stad is even fijn fietsen. Bij Montréal was dat wel het geval 🙂

  1. Superhandig, die fietsen. En ook een fijne manier om je actieradius in een stad te vergroten, terwijl je toch genoeg kans hebt om alles rustig te bekijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge