Vliegtuig - vleugel - wolken

De wereld aan je voeten in een vliegtuig

Posted on Posted in tips & tricks

Waarom ik reizen met een vliegtuig leuk vind

Als er één iets is dat ik zeker probeer te bekomen bij een vliegrit, dan is het wel een plekje aan het raam. Liefst zit ik in een vliegtuig in de buurt van een vleugel. Graag ook niet te ver naar achteren in de staart, maar het allerbelangrijkste voor mij is dat vensterplekje.

 

Venster - vliegtuig - zicht op Noordzee en kust Nederland, Zeeland
Zicht op de Noordzee en de kustlijn van Nederland (Den Haag, Zeeland)

 

Waarom ik altijd een plekje aan het raam wil in het vliegtuig

Dit heeft een dubbele reden. Allereerst is er het feit dat ik erg makkelijk reisziek word. Ik neem hier natuurlijk medicatie voor, maar ik heb al gemerkt dat het een ongelofelijk groot verschil maakt als ik de mogelijkheid krijg om naar buiten te kunnen kijken bij het stijgen en landen van het vliegtuig.

 

Vliegen over de zee
Vliegen over de zee

 

Een beetje vergelijkbaar met varen, want dan sta ik ook het liefst buiten op het dek om naar de horizon te kunnen kijken. Wanneer mijn ogen de bewegingen kunnen volgen, volgen ook mijn hersenen en bij uitstek dus de rest van mijn lichaam.

Ten tweede is er dat ongelofelijke zicht. Ik baal steeds enorm wanneer het erg bewolkt is en we alleen maar witte rook zien. Al heeft dat wederom vaak te maken met het feit dat ik dan sneller misselijk word. Helaas hoort het er dikwijls bij, vooral wanneer je in regenachtige landen reist.

 

Boven de wolken vliegen

 

Soms lijkt het uren te duren vooraleer je uit die grijze donkere rook bent. Dan weet ik al snel dat het niet meer zal lukken om nog een blik op te vangen van het landschap onder me. Gelukkig kan het eenmaal boven de wolken er erg anders uit zien! Niets leuker dan vertrekken in een regenbui om dan hoog in de lucht de zon te ontmoeten!

Ik kan dan ook erg gefascineerd naar de voorbijdrijvende wolken kijken. Het is een bizar iets, om die fluffige dingen van de andere kant te zien. Soms raak ik in de war, want wie steekt wie voorbij? Het vliegtuig de wolken, of de wolken het vliegtuig?

Mijn favoriet zicht vanuit een vliegtuig

Het leukste vind ik het wanneer een vliegveld aan de kust gelegen is, niets indrukwekkender dan over het water een land of stad binnenkomen.

 

Vliegen over water, Miami, USA
De kustlijn van Miami in de VS

 

Ook een bekende skyline van een grote stad zien is leuk! Ik vervloek nog steeds het moment dat ik geen camera bij had toen mijn vliegtuig tientallen extra rondjes boven Londen deed omdat de piloot nog niet mocht landen op Heathrow. De Big Ben, de Thames, de London Eye, … Ik zag het allemaal van zo dichtbij!

Eén van de voordelen van dichtbij New York City te wonen is dat ik deze wereldstad wél al enkele keren kunnen vastleggen heb met mijn camera!

 

NYC skyline vanuit EWR
NYC Skyline vanuit Newark Airport

 

NYC vanuit de lucht
Rechtsonder New Jersey, daarboven de Hudson en daarboven Manhattan. De grote donkere rechthoek is Central Park!

 

De natuur op zijn mooist, te bewonderen vanuit het vliegtuig!

Al geniet ik stiekem het meest van natuurwonderen zoals besneeuwde bergtoppen, of een zonsopgang (of ondergang)! Eén van de meest gekke dingen om mee te maken is om bijvoorbeeld rond zonsondergang in België te vertrekken waarna je even in het donker vliegt en dan aan een soort van tijdreizen doet. Plots staat de zon weer hoog aan de hemel en land je in de namiddag in Amerika

 

Besneeuwd berglandschap
Besneeuwd berglandschap, ergens tussen Canada en Noord-Amerika

 

Nog één van de redenen waarom ik het bijvoorbeeld fijn vind om over het water te vliegen: de reflectie van de zon of de maan kan zo betoverend mooi zijn! Nooit zal ik de gouden schittering op de Noordzee vergeten toen ik weer eens van Amerika naar België vloog.

 

Belgische Noordzee met gouden schittering bij het ochtendgloren

 

Landmarks herkennen vanuit het vliegtuig

Een andere reden waarom ik vaak met mijn neus tegen het raam gedrukt zit, is om bekende gebouwen of andere dingen te herkennen vanuit de lucht. Wie vanuit Zaventem vertrekt, maakt bijvoorbeeld veel kans om het Atomium te spotten in BrusselZelfs bij grijs weer zijn de 9 bollen een echte blikvanger.

 

Atomium Brussel vanuit de lucht

 

Wie op Schiphol vliegt weet perfect wanneer hij over Nederland vliegt. De molens, hetzij ter land, hetzij in de zee, zijn namelijk niet te missen!

 

Windmolens in de Noordzee, ter hoogte van Nederland

 

Soms is het een beetje gokken waar je precies bent, vooral wanneer je ’s avonds vliegt. Volgens de coördinaten en de richting die we uitvlogen vermoed ik dat op onderstaande foto de steden Deinze en Gent te zien zijn. Wist je trouwens dat België één van de best herkenbare landen in de ruimte is? Dit komt door het uitgebreide lichtnetwerk dat ’s nachts van ver te zien is. Hoewel ik hier geen fan van ben omdat het de lucht vervuilt, vind ik het wel erg fascinerend om te zien! Het lijkt een beetje op feeënstof.

 

België 's avonds vanuit het vliegtugi

 

Wanneer ik lang niet meer in België geweest ben, kom ik het liefst overdag terug in België aan. Niets leuker om de kleine dorpjes met bijhorende kerktorens en Vlaamse groene velden te zien!

 

Vlaamse velden, vanuit het vliegtuig

 

De nadelen van vliegen

Wie verre vliegreizen doet, weet het al: vliegen is geen lachertje. Vooral nu we door de talloze controles uuuuuuuren op voorhand aanwezig moeten zijn en zelfs bij het landen de douane ons soms nog tergend lang laat wachten. Dan hebben we het nog niet over de krappe zetels, de maaltijden die meestal niet bepaald smakelijk zijn (als ze al inbegrepen zijn), het gevecht om als eerste je handbagage in de cabineruimte te stoppen, huilende baby’s, niet-werkende videoschermen, … En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Vliegtuig op het tarmac

 

En toch is er iets aan vliegreizen dat me steeds een fijn gevoel heeft. De spanning om een nieuwe bestemming te ontdekken. De vlinders in mijn buik omdat ik na een lange periode opnieuw mijn familie en vrienden zal terugzien. Om het even naar waar ik vlieg, ik doe het steeds met een glimlach op mijn gezicht.

 

Zicht vanuit het vliegtuig bij zonsopgang
Vliegen bij zonsopgang

 

Hetgeen het dan helemaal af maakt? Oortjes in, fijn muziekje op en simpelweg zo lang mogelijk naar buiten staren. Net zo lang tot het er beneden als een playmobiel-landschap uit ziet. Alsof de kleine autootjes op de snelweg mijn speelgoedautootjes zijn die ik zelf heb neergepoot op mijn Ikea-speelgoedttapijt.

 

Vliegtuig Brussels Airlines

Tschüss, Davina

13 thoughts on “De wereld aan je voeten in een vliegtuig

 1. Het lied van Reinhard Mey verwoordt mooi hoe leuk vliegen kan zijn! Über den Wolken…..
  Luchtziek of niet…..telkens toch een belevenis! Gelukkig hebben we de pilletjes Travel Care, want anders niet zo leuk 😉

 2. Ik zit ook het liefste bij het raam, zodat je nog iets kunt zien onderweg. Altijd heel gaaf als je vanuit de lucht al bekende bezienswaardigheden kunt spotten. Wij konden wij aankomst in Sydney het Opera House duidelijk zien liggen. Maar onze aankomst in Moskou in het donker was ook supergaaf met al die lichtjes. New York City heb ik ook al vanuit verschillende hoeken mogen bekijken. En al die ongemakken nemen we maar op de koop toe 🙂
  Rieneke | Backpackjunkies raadt deze blogpost aan: Onze 6 grootste reisblundersMy Profile

 3. Haha, ik herken het. Hoewel de keren dat ik gevlogen heb niet meer zijn te tellen, blijft het magisch. Waar veel anderen nonchalant de krant zitten te lezen kijk ik ook het liefts naar buiten. Die ongemakken nemen we allemaal op de koop toe. Het blijft toch de mooiste manier om je te verplaatsen.

 4. Ik vlieg ook altijd graag. Nou ja.. het gaat mij er meer om, dat ik dan weer lekker op reis ben 😉 Het liefst zit ik ook altijd bij het raampje. De wereld is fascinerend van daarboven. Mooie foto’s, hoor!

 5. Ik vind vliegen ook maar een vreselijke ervaring. Inderdaad: pendelen naar de luchthaven, uren wachten, krappe zitjes .. Vermoeiende activiteit. Ik heb het al geleerd: laat aankomen in een stad en vroeg vertrekken uit een stad. Kost twee hotelovernachtingen meer, maar het biedt wel een meerwaarde!
  Parijs raadt deze blogpost aan: Interessante linksMy Profile

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge