Waarom je nu moet deelnemen aan Latcho Droms Reisboekenclub

Waarom je nu moet deelnemen aan Latcho Droms Reisboekenclub!

Posted on Posted in Reisboekenclub

Begin september kondigde ik een online reisboekenclub aan.

Het idee was erg spontaan ontstaan waardoor de meeste details nog in de kinderschoenen stonden. Hoewel het nog steeds een beetje aftasten is, zijn er intussen enkele belangrijke wijzigingen gebeurd…

Nodige tijdsbestek om een boek te lezen

Eén van de grootste wijzigingen is waarschijnlijk de tijd die de lezers krijgen om te lezen. Eerst werd er één maand vooropgesteld, maar dit bleek algauw te weinig.

 

hermione-grainger-at-hogwarts-library-gif

 

Na mijn oor ten luister hebben gelegd bij enkele die-hard lezers en bibliothecarissen blijkt dat twee maanden voor de meeste boeken doenbaar is. Voor het volgende boek voorzien we twee maanden PLUS twee weken om het boek te lezen.

Na deze periode zal er beslist worden over een realistisch tijdsbestek: twee maanden of twee maanden en twee weken.

“Ik heb geen tijd om een boek te lezen.”

Een andere reden die ik vaak hoorde om niet deel te nemen aan Latcho Droms Reisboekenclub was: “Ik heb geen tijd om een boek te lezen.”

Eén van mijn persoonlijke redenen om deze club te starten heeft net als doel om weer (meer) te gaan lezen. Hoewel ik vaak las als kind of heel wat boeken kan verslijten op reis, merk ik inderdaad dat ik minder en minder boeken lees.

Ik geloof echter niet dat dit komt omdat ik minder tijd heb dan vroeger. Mijn tijd wordt gewoon anders besteed. En dan heb ik het niet over werk of over het huishouden. Er zijn twee grote boosdoeners: tv en smartphone. Ik heb geen gewone kabeltv, maar ik heb wel Netflix en HBOnow. Hierdoor kan ik genieten van oneindig veel series en films. Heel wat series worden zelfs in de vorm van een volledig seizoen meteen online gegooid. Een serie bingewatchen en dagen aan een stuk naar mijn favoriete serie kijken is dan ook geen uitzondering.

 

bingewatchen-tv-kijken-met-popcorn

 

Eens ik dan toch beslis om de tv uit te zetten en om onder de wol te kruipen heb ik de nare gewoonte om nog eens “mijn gsm te checken”. Social media zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest kunnen me soms nog tot een uur extra wakker houden. Als ik dan bovendien écht wil slapen val ik moeilijker in slaap. Wist je dat het blauwe licht van televisieschermen, smartphones en tablets de productie van het hormoon melatonine onderdrukt? Net dat hormoon hebben we nodig om te slapen. Dus zelfs lange tijd nadat je nog naar je elektronisch apparaat gekeken hebt, kan het nog even duren voor de melatonine weer in gang schiet.

 

 

poltergeist-movie-scene-girl-in-front-of-blue-tv-screen

 

Er zijn tegenwoordig al snufjes (zoals Twilight en f.lux) op de markt gebracht om het blauwe licht te veranderen in een rood licht. Hoewel dit al stukken scheelt is er natuurlijk nog een beter alternatief: in plaats van voor het slapen gaan naar je gsm te grijpen, grijp je beter naar een boek. Geloof me vrij, het aantal keren dat ik de afgelopen maanden in een boek gelezen heb voor het slapen gaan had ik duidelijk merkbaar een betere nachtrust! Het hoeft niet eens lang te duren. Ik geloof dat ik vaak op een kortere tijd heel wat pagina’s verwerk dan hetgeen ik lees op mijn lokale roddelkrant (lees: Facebook.)

 

new-girl-who-didnt-know-she-supposed-read-book

 

Dus denk eens even goed na: hoe spendeerde jij je tijd enkele jaren geleden? Wat deed jij in de plaats van surfen, social media op je gsm bekijken of bingewatchen? Is het écht nodig om dit te doen? Of kan een boek verrijkender zijn dan wat je nu doet? Eén boek op twee maanden tijd lezen, neemt dat écht zoveel van je tijd in?

Even weg van deze wereld

Boeken nemen je mee in een andere leefwereld. Ik ben echter op zoek naar méér. Ik wil boeken lezen die me doen verlangen naar een ander land of een andere stad. Ik wil boeken lezen die me naar mijn koffer doen grijpen om mijn boeltje in te pakken en te vertrekken. Vandaar Latcho Droms Reisboekenclub. Alle boeken die in deze club worden gelezen hebben iets of wat te maken met reizen.

 

books-world-to-get-lost-in

 

De periode voor het volgende boek: 

Overtuigd?! Goed! Laten we even praktisch praten. Van wanneer tot wanneer loopt de periode om het volgende boek te lezen?

Er wordt gestart op maandag 14 november 2016. Twee maanden + 2 weken later wordt er geëindigd op zondag 29 januari 2017 (in totaal 11 weken leesplezier!)

Hoe gaat het in zijn werk? 

  • Om de 2 maanden wordt er 1 boek gelezen met als thema reizen of waar het reisgevoel duidelijk merkbaar is.
  • Na aanmelding voor de boekenclub krijg je een uitnodiging voor een gesloten Facebookgroep waar er doorheen de maand kan gediscussieerd worden over het boek. Wees gerust, je hoeft geen samenvatting van 1.000 woorden te schrijven. Een kort berichtje volstaat! Andere dingen die je over het boek of de auteur ontdekt hebt mogen ook gedeeld worden in de groep.
  • Interessante opmerkingen en meningen worden gedocumenteerd. Deze worden nadien hier op de website gepubliceerd in de vorm van een boekrating en review.
  • Per periode mag iedereen één boek nomineren voor de volgende periode waar dan op gestemd kan worden.

Ook meelezen?

Meld je hier aan voor Latcho Droms Reisboekenclub
Pin voor later:

Waarom je nu moet deelnemen! Lezen is gezond. Reizen is gezond. Lezen en reizen maakt je rijker. Doe nu mee met onze online reisboekenclub!

Tschüss, Davina

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge